Rendelői szabályok
Blue Cross
állatorvosi rendelő
mások és saját érdekünkben
Főoldal > Illemtan > Rendelői szabályok
 

Az állatorvosi rendelő potenciális veszélyforrás lehet az oda látogató állatokra és állattartókra nézve is, ha nem tartják be az elemi szabályokat.

 
Mik is azok az alapvető szabályok, melyeket mindenképpen érdemes, illetve be kell tartani?
 
Kiskorú gyermekkel ne küldjünk állatot a rendelőbe!
Rendelőbe indulás előtt néhány órával az állatnak már ne adjunk enni.
 

1. A rendelő előtt

Rendelési időben már a rendelő környezetében is vannak veszélyforrások. Nevezetesen az oda igyekvő, illetve onnan jövő állatok. Ilyenkor komoly állatforgalom lehet az utcán, a gépkocsi forgalomról nem is beszélve.

Akár gyalog, akár autóval érkezünk (távozunk), a kutyák minden esetben legyenek pórázon, és közepes mérettől felfelé a szájkosár alkalmazása is indokolt. Ugyanis nem csak a támadó tipusú kutyák okozhatnak harapásos sérülést embernek, állatnak, hanem az egyébként békés, de védekezni kényszerülő és ijedős állatok is.

Az autóból csak úgy engedjük ki a kutyát, hogy még az autóban felhelyezzük a pórázt. A rendelő közelében, és a rendelőben a pórázt fogjuk egészen rövidre, és gondoljunk arra, hogy a megriadó, megugró állat az erre nem gondoló gazdája kezéből a pórázt is kitépheti, és elrohanhat (akár egy érkező v. induló autó elé is).

Ha autóval érkezünk a rendelőhöz, tanácsos néhány percet sétálni a környéken a kutyával, hogy elvégezhesse a dolgát (izgalmában ne a rendelő váróját vagy vizsgálóját használja erre a célra).

Macskákat (és egyéb kisállatokat) minden esetben dobozban, kosárban (macskát, vadászgörényt esetleg pórázon) szállítsuk a rendelőbe. A gazdája öléből a kutyáktól (vagy egyébtől) megriadó macska (egyéb kisállat) komoly karmolási sérüléseket okozva menekülhet el, és gyakran remény sincs a megfogására, megtalálására.

 

2. A váróban

A rendelőbe belépéskor számítsunk rá, hogy azonnal állatokkal, emberekkel kerülünk kontaktusba, ezért ilyenkor fokozottan figyeljünk, a kutya pórázát vegyük egészen rövidre, és erősen tartsuk, a pici kutyákat vegyük kézbe (ölbe). A pórázt és a szájkosarat a váróban akkor se vegyük le, ha éppen nincs más ott - bármelyik pillanatban jöhet valaki, és akkor már késő kapkodni a póráz után.

A macskákat (és egyéb kisállatokat) ne vegyük ki a dobozból, kosárból - a kutyákban felesleges izgalmat generálhat a macska (egyéb kisállat) közvetlen látványa, és az ijedt macska (egyéb kisállat) is kiugorhat a kezünkből, sérülést okozhat, és az éppen nyíló ajtón keresztül elmenekülhet.

Sáros, latyakos, esős időben készüljünk fel arra, hogy a rendelőbe belépés előtt a kutyát hasonlóképpen megtisztogathassuk a víztől és szennyeződéstől, mint amikor a saját lakásunkba térünk vissza egy séta után. Nagyon kellemetlen (és illetlen) dolog az, amikor a csuromvizes (vagy sáros) állat a zsúfolt váróban rázza le magáról a vizet, latyakot.

A váróban kerüljük a hangos beszédet, és ne engedjük ugatni a kutyát sem, mert zavarja az amúgy is stresszes állatokat, de a rendelőben folyó munkát is.

Vannak olyan kutyák, melyek izgatottságuk miatt várakozás közben folyamatosan "hangoskodnak" (ugatnak, nyüszítenek), és/vagy idegesen viselkednek. Velük érdemes előre bejelentkezni fix időpontra (akkor nem kell velük várakozni), vagy a rendelő bejárata előtt várakozni a sorrakerülésig, hogy ne zavarják a többi várakozót, és a rendelőben folyó munkát.

Az állatorvosi rendelő "veszélyes üzem". Ezért, ha nem elkerülhetetlen, kisgyermekeket ne vigyünk magunkkal a rendelőbe! A váróban "nyűzsgő", hangoskodó gyerekek fokozzák az állatok izgalmát, és egy óvatlan állathoz nyúlás súlyos következményekkel járhat, melynek bekövetkezéséért a rendelő nem tud felelősséget vállalni.

 

3. A vizsgálóban

A vizsgálóba is rövidre fogott pórázon, vagy nyakörvénél fogva vezessük be a kutyát. Az állatorvos (és az asszisztens) nem állatidomárok. A vizsgálatra hozott állat megfékezése, az alapbeavatkozásokhoz való rögzítése a tulajdonos feladata. Ehhez az asszisztencia (ha van) természetesen megfelelő szakszerű segítséget nyújt. (Vannak rendelők, ahol nincs asszisztens. Itt az állat megfelelő rögzítése egyedül a tulajdonosra hárul.)

Sajnos nem egyszer találkozunk olyan esettel, amikor az állatot a saját gazdája sem meri megfogni (még egy injekció beadásához sem), de még a szájkosarat sem tudja ráadni. Volt olyan eset, amikor a rendelőben az állat a saját gazdáját is megharapta.

(A nehezen kezelhető vagy agresszív állatok esetében már egy vizsgálathoz is szükség lehet az állat bódítására.)

A macskát (és egyéb kisállatot) csak a vizsgáló asztalon vegyük ki a szállító eszközből.

A vizsgálatok, beavatkozások után a kutyákat ismét vegyük rövid pórázra, a macskákat pedig tegyük a szállító eszközbe. Az elszabadult állatok véletlenül is komoly károkat okozhatnak a rendelőben, de önmagukban is.

 

4. A rendelőből távozva

A kutyák egy része a rendelőt igyekszik pánikszerűen elhagyni a látogatás végén. Ezért ilyenkor gyakran nagyobb fizikai erő szükségeltetik megfékezésükhöz, mint érkezéskor. Esetleges zaklatott állapotuk miatt a rendelőt elhagyva se engedjük szabadon őket. Várjuk meg, amíg megnyugszanak. Egy-egy jutalomfalat eredményesen oldhatja bennük a feszültséget.

 

 


Vissza a kezdő oldalra
©Veterinary of Blue Cross