Macskajaj
Blue Cross
állatorvosi rendelő
Panleukopenia (fertőző gyomor- bélgyulladás)
Főoldal >> Panleukopenia
 

Macskás körökben ki ne hallott volna már a macska "parvoról" - szerencsére az egyre elterjedtebb védőoltásnak köszönhetően klinikai tünetekben beteg állattal már egyre ritkábban találkozhatunk.

Ha a macskánk hány, hasmenése és magas láza van, igen elesett, levert, feltétlenül gondolnunk kell a panleukopeniára.

A betegség világszerte elterjedt, hazánkban is régóta ismert (1974), és jelen van.

A kórokozó vírus - Parvo vírus. Bár ez a vírus rokonságban van a kutya parvo vírusával, nem ugyanarról a vírusról van szó.

A vírus iránt valamennyi macskaféle, és a mosómedve is érzékeny.

A vírus elsősorban a fertőzött állat bélsarával terjed, de egyéb váladékok is tartalmazhatják. Fontos, hogy nem csak közvetlen érintkezéssel, hanem ragályfogó tárgyak útján is elhurcolható a betegség. A fertőződés jellemzően szájon keresztül, esetleg belégzéssel történik.

A lappangási idő 4-5 nap.

 

Tünetek:

Nagyfokú elesettség, magas (41 °C feletti) láz, hányás, hasmenés (lehet véres is), "kiszáradás". A bőr elveszti rugalmasságát, és ráncba emelve hosszú ideig úgy marad. Igen heveny esetben a fertőzött állat még azt megelőzően elpusztulhat, mielőtt a tünetek kialakulnának.

 

Gyógykezelés:

Nagyon fontos a mielőbbi folyadék pótlás (infúzió). A szövődmények megelőzése érdekében indokolt antibiotikumok adása. A betegség kezdetén hasznos lehet hiperimmun savó (szérum) adása.

 

Védekezés:

Ma már kitűnő oltóanyagok (vakcinák) állnak rendelkezésre, melyek rendszerint más kórokozók ellen (pl. macskanátha, veszettség) is védettséget adnak. Az oltatlan állatokat először 2x (2-4 hetes időközzel), majd évente emlékeztető oltásban kell részesíteni.


Vissza a kezdő oldalra
©Veterinary of Blue Cross