Életképek
Blue Cross
állatorvosi rendelő
avagy a rendelő mindennapjai
Főoldal >Életképek
 
Szivárvány lóri
2007. 05. 21

Egzotikus látogatónk volt ma egy szivárvány lóri "személyében".

Titusz kijáró macska lett
2007. 05. 21

Mint már korábban említettem, Titusz egyre erőszakosabban ki akart menni a kertbe, de egy darabig nem mertük egyedül hagyni, attól tartva, hogy esetleg elveszik.

Ma már tarthatatlanná vált a helyzet, nem volt mese ki kellett engednünk, és - mivel közben rendelés folyt - magára kellett hagynunk.

Nem telt bele sok idő, Dönci - a szomszéd westie - észlelte a kertben az új jövevényt, és azonnal ismerkedni kezdett. Rövid időn belül együtt rótták a köröket a fák, bokrok között. Jó kis hancúrt csaptak.

Titusz játszik
2007. 05. 18

Titusz kapott a gazdáitól egy műegeret, ami játék közben zörög. Nagy élvezettel vetette rá magát, és akrobatikus mutatványokat produkált.

De mint az lenni szokott - macskáéknál -, egy idő múlva megunta. Azóta az egér hol a rendelő egyik, hol másik sarkában tűnik fel illetve el.

Talált galamb
2007. 05. 17

Ma egy kutya vagy macska által megtámadott, némileg megtépett galambot hoztak vizsgálatra. A madár szerencsésen megúszta komolyabb sérülések nélkül az affért, de tetemes mennyiségű faroktollától kellett megválnia az ismeretlen ragadozó jóvoltából.

Nagyon bátor, "vagány" madárral volt dolgom. Peckesen sétált a vizsgálóasztalon. Mindent alaposan és kíváncsian megvizsgált, láthatóan nem igazán félt. Kézre téve nyugodtan ücsörgött, láthatóan jól, biztonságban érezte magát.

A bal lábán egy felirat nélküli kék műanyag gyűrűt visel. A megtalálója gondoskodik róla, amíg nem kerül elő a gazdája, illetve amíg fel nem épül, és újra repülhet. Akkor szabadon engedik.

Titusz csavarog
2007. 05. 14

Titusz egyre erőszakosabban igyekszik kifelé a szabadba. Az utóbbi időben kifejezetten szökőssé vált. Nyakörvet és csengőt kapott, hogy halljuk, hogy merre kódorog. Odakint igen jól érzi magát, szó szerint "fetreng" a gyönyörűségtől (hempereg).

Ráveti magát a fűre, és "legel". Aztán persze jó nagyokat hány.

Kénytelenek vagyunk beletörődni, hogy nincs más hátra, előbb-utóbb ki kell engednünk (nehezen tűri a bezártságot). Csak abban reménykedünk, hogy nem fog elveszni.

Titusz (némi szorulásokat követően) ismét szép formázott bélsarat produkál, de a dolog még mindíg nem az igazi, mert a végbél nyílásban maradó bélsártól szánkázással (kakacsíkok) szabadul meg.

 

Képek az elmúlt hetekből
2007. 05. 14

Haver orra a kezelés előtt

Haver (8,5 éves német juhász) a régi páciensek közé tartozik (kölyök kora óta jár hozzánk). Az utóbbi időben gazdái azt észlelték, hogy ha ugat, véres váladék fröcsög belőle (eleinte nem volt világos, honnan is ered a vérzés, mert a fogínye is vérzett egy helyen).

Kiderült, hogy a vér a bal orrlyuk peremén keletkezett, nem gyógyuló sebből ered. Ilyen helyen a lokális (helyi) kezelés nem túl egyszerű, mert az állat mindent lenyal az orráról.

A lézeres kezelés mellett döntöttünk, amely már az első kezelések után eredményre vezetett.

Háromszori lézeres kezelés után


Cleo sérült karma a kezelések előtt

Cleo jobb hátulsó lábán megsérült az egyik karom. Eleinte krémeztük és kötöztük a lábát, majd amikor a tünetek enyhülni kezdtek, áttértünk a lézeres kezelésre.

Szerencsére nyugodtan tűri a lézeres kezelést

Linda kezel, Cleo tűr

Miközben az oldalt készítem, Cleo megérkezett a következő lézeres kezelésre. Ma a beavatkozást Pesák Linda állatorvostan hallgató végezte. Linda rendszeres látogatója rendelőnknek (szakmai ill gyakorlati tapasztalatokat igyekszik szerezni). A nyári gyakorlatát nálunk fogja tölteni.

Dolgozik a lézer


Kullancs a fülben

<<Az idén is sok gondot okoznak a kullancsok. Ez a kullancs a spániel fülkagylójának belső felületén fúrta be magát.


Szabolcs (asszisztensnőm unokaöccse) Balatonfenyvesről jött látogatóba. Egy pillanat alatt összebarátkoztak Tivadarral, a csuklyás patkánnyal. Szabolcs büszkén "sétáltatta" a vállán.

>>

 

 

Szabolcs és Tivadar


Lili (angol bulldog) "nagylány" lett. Szép csíkos bugyogóban jött látogatóba. Láthatóan élvezte az ovációt, amit "szexi" megjelenésével sikerült kiváltania.

Áramütött héja
2007. 03. 22
A bal láb egyik karma levált az áramütés következtében.
A sérült karom lézeres kezelése

"Azt mondják": a nagyfeszültség nem tesz jót az élő szervezetnek. Nos minden bizonnyal így van. Ez a harris héja ezt saját bőrén is megtapasztalhatta. A nagyfeszültségű oszlop felett elrepülve ugyanis áramütés érte. Az elektromos ív a csőrénél hatolt be, és a talpán, illetve az egyik ujjvégen távozott. Ennek következtében a karom levált az ujj végéről. A bal oldali orrnyílás környéke megduzzadt, elhalások keletkeztek, az orr erősen váladékozni kezdett.

Az áramütéstől az állat eszméletét vesztette, és lezuhant a magasból. Szerencsére bokros részre, és hanyatt esett, így a zuhanás nem okozott nála sérüléseket. Kis idő múlva magához tért, és a rendelőben már tollászkodott.

Tekintettel arra, hogy a nagyfeszültségű áraműtés leginkább halálos kimenetelű (szívmegállást, illetve végzetes agykárosodást okoz), ennek a madárnak igazán szerencséje volt, hogy egy karom külső szarurétegének elvesztésével megúszta a balesetet.


Héja ide vagy oda, azért nem maradhat el a szokásos Titusz fotó.
Titusz az elmúlt hét során szép formázott bélsár hurkákat produkált.
Áram okozta elhalások a csőr szélénél
A lecsupaszodott karom az első (lágy)lézer kezelés után
   
Régebbi életképek >>

Vissza a kezdő oldalra
©Veterinary of Blue Cross