Életképek
Blue Cross
állatorvosi rendelő
avagy a rendelő mindennapjai
Főoldal >Életképek
Madaras nap (vörösfarkú ölyv és tarkavércse)
2008. 08. 06
Vörösfarkú ölyv
Tarka vércse
Toklász a fülben, féreg a bőrben
2008. 06. 24

Roger egy kedves spániel, de igen pechesnek mondható. Nemrég mindkét füléből 2-2 toklászt távolítottunk el. Ma újra ilyen problémával kellett őt kezelni. Most "csak" 1 toklász volt a jobb fülében.
Általános vizsgálat közben tűnt fel, hogy a bal füle külső felületén van egy dudor, ami a bőrrel elmozdítható. Miután nyilvánvaló volt, hogy ez a "göb" nem oda való, hamar megegyeztünk a gazdájával, hogy megnézzük, mi az.
Feltárás után egy "gombolyag" került elő, amit kinyújtva egy "méretes" férget (Dirofilaria repens) ismertünk fel.


Dirofilaria repens
Roger a peches kutya
Titusz, Harris héja, Mimi
2008. 06. 20

Nemrég újabb Harris héja került hozzánk. Kalandos út után került jelenlegi gazdájához, miután több "mentő helyet" megjárt, és a télen két ujja elfagyott, elhalt. Kár ezért az egyébként szép madárért. Bal lába két ujja le fog esni. Ezzel a lábbal már nem igen vadászhat.

 

 

Mimi a műtétet követő napon
Az ultrahang készülék fedezékében figyeli Mimit

Kismocsok sem maradhatott ki a "társasági életből", bár őt most Titusz jobban izgatta, mint Mimi. Titusz azonban csupán mérsékelt érdeklődést mutatott iránta, és nem hagyta magát provokálni.

 

Mimi egy - már nem mai csirke - yorkie kislány. Az elmúlt időszakban többször betegeskedett, torka beduzzadt, köhécselt, Gazdája most is azt hitte, hogy ugyanilyen problémáról van szó, amikor ismételten megbetegedett. A levertséget, étvágytalanságot leginkább annak tudta be, hogy Mimi "tüzelni kezdett".

A vizsgálat viszonylag magas lázat mutatott, ám a hüvelyéből nem a szokásos ivarzási vérzésre jellemző váladék ürült, hanem véres genny. Pyometra (gennyes méhgyulladás)! Még aznap késő este megműtöttük (eltávolítottuk a gennyes méhet és a petefészkeket). Mimi másnap kontrollra jött. Mintha kicserélték volna. Élénk volt, érdeklődő. Gazdája elmondása szerint már a műtétet követő reggel evett, ivott, szaladgált.

Épp aznap Titusz ismét látogatóba jött a rendelőbe. Szokás szerint felkeltette az érdeklődését Mimi, nem kevésbé pedig Mimi kosara.

Gyanakvó érdeklődéssel lesi Tituszt
Egy pillanat alatt a kosárban termett

"Játszani szeretnék"
Mivel nem talált partnerre, elhevert a vizsgálóasztal előtt
Titusz látogatóban
2008. 05. 14

Titusz ma látogatást tett a rendelőben. Mióta "elköltözött" Ibolyához (asszisztensnőnk), november óta önállóan végzi a dolgát. Bár ezt meglehetősen speciálisan teszi. Ugyanis 2 (1) lábon állva kakál egy vödörbe, miközben elülső mancsaival kapaszkodik a vödör szélén. E módszerre saját maga jött rá, és azóta eredményesen alkalmazza.
A rendelőbe érkezést követően gyorsan felmérte a terepet (mindent megnézett, megszaglászott), majd miután így délután tájt aludni szokott, felkereste régi kedvenc fekvőhelyét (a vasalt ruhák tetején), és szundikált. A fotózáson bágyadtan, némi méltatlankodással vett részt, majd ügyet sem vetve ránk pihikézett.


Képek a közelmúltból
2008. 02. 06
A legnagyobb bizalom jele
A szeretet jele: mosdatás
Ez itt biztonságos
Bizony ezzel a héjával komoly bajok vannak - normálisan nem szokott a hátán feküdni
Vizsgáljuk meg közelebbről - alig él.
Megpróbáljuk megmenteni - injekció a mellizomba.
Nem túl rózsás a helyzet
Tivadart elajándékoztuk - Kismocsok egyre durvábban vadászott rá, a frászt hozva szegényre. Új gazdái szabadsága alatt nálunk "panziózik". Láthatóan jól érzi magát az ismert környezetben és vállon.
Másnap kontrollon - mintha tegnap nem is lett volna halálán.
Januári képek
2008. 01. 21

Kismocsok egyre nagyobb, egyre erősebb, egyre szelídebb, és egyre kíváncsibb. Hétvégeken egyre gyakrabban viszem haza "családlátogatásra", de hét közben az idejét a rendelőben tölti. Imádja a rendelő körülményei között a viszonylagos szabadságát (kijárhat, csavaroghat). Tituszhoz hasonlóan ő is afféle "beszédes" macska lett a rendelőben (be nem áll a szája, folyamatosan komminukál). Természetesen azt szeretné, ha mindig, mindenki vele foglalkozna.

Egy kis játékra mindig kapható

Dallos Szilvia színművésznő (a legszebb magyar női szinkronhang tulajdonosa) nagy német juhász barát. El sem tudná képzelni, hogy más fajtájú kutyája legyen. Mint tudjuk, a NJ-nak lelke van. Mégpedig érzékeny. Nem könnyű meggyőzni arról, hogy bizony néha még nekik is át kell esniük ilyen-olyan vizsgálatokon. Jelen esetben sokáig kellett győzködni, hogy a bűzmirigy vizsgálat ugyan nem egy leányálom, de eddig még minden eb túlélte.

Nyugi, nem fog fájni

"Öleb"

Vannak dolgok, melyek nem tartoznak az állatorvosok "leányálmai" közé. Ilyen pl. a beöntés. Hogy is mondjam, nem igazán gusztusos dolog a "végtermékben" túrkálni, de ha más nem segít...

Ilyenkor nem árt egy hosszú védőruha

"- Mit keres doktor úr?

- A kenyeremet."

Kismocsok elemében van
2007. 11. 09
Láthatóan jól érzi magát - csak közben dolgozni nem lehet tőle
Mindjárt elalszik
Jó ideje koketál Tivadarral. Miután jól benézte magának a távolságot...
...Tivadar még mit sem sejt...
...egyetlen ugrással a ketrec tetején terem
Közelről ismerkedik
 
Kismocsok vadászik
2007. 10. 27
Kismocsok izgatottan figyel a bokor alatt
Az érdeklődés középpontjában a verebek vannak
Ott is egy szép kövér példány
Nézzük csak meg közelebbről
A vadász elindul
Hát...igencsak messze vannak így is
"Úgy teszek, mintha itt sem lennék"
"Ez nem jött össze"
"Hátha utánam jönnek"
Macskaélet
2007. 10. 22
Itt az ősz
2007. 10. 14

Bár hűvösre fordult az idő, a napsütés csalogató melege még egy kis aktivitásra bírja a rovarokat, de a rendelő újabb macskáját ("Kismocsok") is.

Utóbbi (Tituszhoz hasonlóan) belakta a rendelőt, rendszeresen kijár a kertbe, ha jó az idő. Hosszú idő alatt, sok-sok türelemmel már sikerült kicsit "megszelídíteni", kézhez szoktatni. Egyelőre az emberekkel szemben még mindíg gyanakvó (csak nekem engedi simogatni, megfogni magát), de az állatoktól nem fél. "Macskagyilkos" kutyákkal is barátkozni próbál, ami néha nem kis aggodalmat kelt bennünk. Néha egyszerűen el kell zárnunk őkelmét, nehogy áldozatul essen. Tituszhoz hasonlóan ő is "beszédes" macska - be nem áll a szája, folyamatosan kommunikál.

Kismocsok nem volt jó hatással Tituszra, mert ijedőssége, emberekkel szembeni gyanakvása Titusznál is hasonló viselkedést eredményezett. Ezért Tituszt Ibolya (asszisztensnő) haza vitte magához, ahol ő ismét s régi kedves, bújós, ragaszkodó macska lett. Ha Kismocsok "szelídítése" befejeződik, újra visszaköltözhet a rendelőbe.

Kismocsok nem mindennapi játékot talált magának
Nos, ez egy kutya "vége".
Önfeledt játék
Veszélyérzet nincs, játék van..
A Nap meleg sugarai előcsalogatják a rovarokat
Kismocsok is élvezi a napsütést.
Ha nincs kutya, a vizsgáló asztal lába is megteszi.
Láthatóan jól érzi magát
A rendelő 2. macskája
2007. 09. 18

Kb. egy hónappal ezelőtt az V. kerületből hoztak hozzánk egy a csánkján sérült kismacskát, aki beszorult egy autó kereke alá. Miután elláttuk, a megtaláló sajnálkozva közölte, hogy a cicáért ő ennél többet nem tud tenni, nem tudja hazavinni. Mit tehettünk: befogadtuk a jövevényt. Azóta meggyógyult, és Titusszal együtt rendszeresen kijárnak a kertbe.

Bár a környezettel megbarátkozott, esténként "haza jár" aludni, az emberekkel szemben nagyon félénk, gyanakvó. Nem is lehet megfogni, csak ha valahol beszorítja az ember, és nem tud elmenekülni.

A szeretgetésből Titusz is részt kér magának
Gyanakvó tekintet

Még menekülne, ha kézbe fogjuk

Egyre bátrabb, de még nem engedi magát megfogni
Gyógyuló harris héja
2007. 09. 17

Itt az életképek rovatban március 22-én bemutattuk a nagyfeszültségű áram által sérült harris héja elváltozásait és lágy lézeres kezelését. Ma lehetőség adódott arra, hogy fél évvel a történtek után megnézzük, hogyan gyógyult a madár.

< A levált karom helyett új, egészséges karom nőtt.

Teljes életnagyságban

A gyógyult, büszke madár

Az elhalt viaszhártya helyén új szövet sarjadt.
Epulis macskában
2007. 08. 06.

A fogíny túlnövekedése kutyán elég gyakori, macskán azonban igen ritkán fordul elő. Ma délelőtt egy ilyen ritka eset került "kés alá". Az állat fogínye alul-felül, mindkét oldalon hasonló elváltozást mutatott. A túlsarjadzásokat altatásban kauterrel távolítottuk el.

Tina élénkül
2007. 05. 24.

Tina ma délben 15-20 percet sétálgatott a kertben, miközben "kis- és nagydolgát" is elvégezte. Láthatóan erősödik, egyre stabilabban jár. Érdeklődéssel szaglászott a fűben, keresve a legjobb helyet a "pottyantáshoz".

A séta némileg kifárasztotta, ezért visszakerült a kosarába.

Úgy tűnik, Titusznál jobb ápoló nem kell. Befeküdt Tina mellé. Egy macskánál jobb "melegítő párna" nem is kell!

Tina javul
2007. 05. 23. (este)
Az első falatok egy pillanat alatt eltűnnek.
Láthatóan ízlik az újabb adag is
Végül leöblíti egy kis friss vízzel.

Tina állapota óráról órára javul. Egyre élénkebb. Már Titusz is felkelti az érdeklődését.

Persze még lassan, óvatosan battyog, meg-megbicsaklik a lába, de meg van benne az akarat. Egyre többet mozog.

Egyik "sétája" alkalmával enni és innivalóval kínáltuk. A speciális konzerv ételre mohó étvággyal "rábukott". Szabályosan falt. Majd jóízűt ivott a napok óta első igazi vacsorájára.

A műtét óta 6 nap telt el.

A terasz, a jó levegő ugyan csábító, de éppen elkezdett esni az eső.
Egy kutya számára egy macska mindenképpen izgalmas jelenség - még egy beteg kutyának is. Mindenképpen érdemes közelebbről megvizsgálni...de éppen azt a végét??
Vajon mit csinál ilyenkor a macska?
Az utánpótlást is befalja.
Tina élni akar
2007. 05. 23. (délben)

Tina egy törpe tacskó. Csütörtökön soronkívül meg kellett műtenünk, mert gennyes méhgyulladása (pyometra) lett, a hőmérséklete a normális alá esett (37°C), súlyos mértékben legyengült, dehidrált állapotba került. A hüvelyéből sűrű genny csorgott. A helyzetet tovább súlyosbította, hogy van egy mitrális szívbillentyű elégtelensége is.

Súlyos, életveszélyes állapotban volt. Ráadásul műtét közben kiderült, hogy a gennyel teli méh perforálódott, és a genny a hasüregbe is becsorgott.

A prognózis igen rossz volt a túlélési esélyek vonatkozásában. A műtétet követően napokon keresztül infúziót kapott, és folyamatosan kellett melegíteni, mert sokkos, toxikus állapotban volt, a hőmérséklete leesett.

Az első bíztató jelek tegnap (5 nappal a műtétet követően) jelentkeztek. Az állat tekintete élénkké vált, néhány korty vizet már magától is ivott. Ma reggel már "togyogva" elindult, hogy elvégezze a dolgát. Délben már jelezte, hogy szeretne kijönni a kosarából, és a rendelő kertjében elintézte "folyó ügyeit". A napsütötte teraszon kényelmesen leheveredett, élvezve a meleget. A hőmérséklete melegítés nélkül is 38,4 °C (normális).

Titusz szereti a kutyákat, és nagyon együttérző tud lenni. Egyszercsak fogta magát, és betelepedett Tina mellé a kosárba. Tinát láthatóan nem zavarta az "ősi ellenség".

   
Régebbi életképek >>

Vissza a kezdő oldalra
©Veterinary of Blue Cross